Book

________

B O E K L A N C E R I N G
21 mei 2022

Wat is het effect van psychisch misbruik en seksueel geweld op de rest van je leven? Ieder jaar opnieuw komen er volgens het landelijke Centrum Seksueel Geweld 100.000 nieuwe gevallen van seksueel geweld bij. 1.000 mensen voelen zich gesteund om aangifte te doen, maar het merendeel blijft zwijgen (jaarlijks 99.000 mensen). Allemaal worstelen ze met de gevolgen van een trauma.

Zij raakte drie keer vermist, de laatste keer duurde het vijf weken voordat ze werd gevonden. Op een zolder, achter een bed. Nee, er was niets gebeurd en verder zweeg ze 20 jaren lang en speelde ze de rol van haar leven. Toen het niet meer ging, begonnen we in september 2016 samen aan dit boek. Het werd het begin van een hels traject op weg naar een vorm van herstel. In mei 2022 is het verhaal tot uiting gekomen. Woorden en beelden werden aangevuld met gevonden documentatiemateriaal. Daar waar elementen ontbraken, werd verbeelding toegepast. Als geheel, komt het bij één in een bijzondere vorm. 

Het boek Dit Lijf biedt inzicht op de impact van seksueel geweld op een jong leven en de innerlijke belevingswereld. Het bleef haar 20 jaren lang achtervolgen in haar dagelijkse leven. Ongemerkt nam een overlevingsmethodiek (dissociatie) de regie over lijf en leven over.  De reacties en werkwijze van de samenleving worden ook weergegeven. Vanuit respect en privacy overwegingen gebeurt dit in anonieme vorm. 

Vooruitlopend op de boeklancering in 2022, werden de eerste beelden gepresenteerd tijdens groepsexposities bij FryslânPhoto Festival 2017 en 2018  in Leeuwarden (European Capital of Culture 2018), bij WG Kunst in Amsterdam en  Gallery Sehnsucht in Rotterdam. Internationaal heeft dit project in 2018 de aandacht gewekt in San Franscico (VS). Het won een eervolle vermelding bij de 12th Julia Margaret Cameron Award. In 2019 werd de serie opgenomen in de fototentoonstelling van Gallery Valid Foto, Buenaventura Muñoz 6, Barcelona (ES).

Het boek is vormgegeven door -SYB-, lithografie door Colour&Books, gedrukt door Fine Books & Wilco Art Books en gebonden door Boekbinderij Fopmawier. Met de steun via VoordeKunst van onze donateurs, waaronder Stichting De Stokroos, Stichting Prins Bernhard Cultuur Fonds Leve het Geven en het Mondriaan Fonds werd dit mede mogelijk gemaakt.

Het verhaal vraagt enige tijd en respect om tot je te komen. Alleen met zorgvuldige behandeling blijft het boek Dit Lijf intact.  Op esthetische wijze geven we zo vorm aan het stille leed.

Het boek Dit Lijf is interessant voor overlevers, hun naasten, beroepsprofessionals, die met de thematiek van vermissing, psychisch misbruik en seksueel geweld te maken hebben. Het boek Dit Lijf kan als instrument worden ingezet in de onderlinge communicatie tussen overlevers en beroepsprofessionals.  Daarnaast is het boek interessant voor liefhebbers van verhalende fotografie en bijzondere vormgeving.

De boeklancering en opening van de fototentoonstelling Dit Lijf vindt plaats op 21 mei 2022 in Sneek, Kunstencentrum Atrium, Oud Kerkhof 11, Sneek. Rondom de boeklancering is een foto expositie georganiseerd van 21 mei 2022 – 5 juli 2022.

U kunt het boek Dit Lijf rechtstreeks bestellen via www.ditlijf.nl, voor vragen over dit boek: e-mail boek@ditlijf.nl.

Saskia I. Bruinsma, © 2016-2022

________

Fotocollage_book_uit-een

Uit-één gaat over een één-eiige tweeling op 60-jarige leeftijd, die elkaar 25 jaren lang niet meer hadden gezien. Onder het mom van een fotografieproject kwamen ze samen en onderzochten we de achtergrond van de verwijdering.  Tijdens de daarop volgende ontmoetingen werd duidelijk waardoor de fysieke afstand tussen hen beide nodig was in hun leven. Hun indrukwekkende verhaal heb ik visueel in beeld mogen brengen in de vorm van een dummy in 2015, maar het boek is niet uitgebracht. 

De beelden zijn op Fine Art Japans rice papier afgedrukt door Al13art, Amsterdam. De dummy bevat 54 pagina’s en is ambachtelijk met veel zorg en aandacht handmatig ingebonden door boekbinderij Fopma Wier. De omslag van de dummy is gemaakt van authentiek linnen. 

Saskia I. Bruinsma

https://www.selfpublishersunited.com